Hästar

För utom katter har hästar haft en stor betydelse i mitt liv. Min första häst köpte jag direkt efter gymnasiet, en 3 årig valack efter Marino som hette Maraton.

Häst nummer 2 var betydligt äldre. Han hette Gipi och var 14 år när jag köpte honom. Han var ett halvblod efter Gibraltar-Piaff. Vi tävlade en hel del dressyr, upp till medelsvår, och på denna häst lärde jag mig MYCKET!! En pigg och spänstig herre, stor trots att han endast var 158 cm hög. Han fick tillbringa sina sista år i Uppsala hos Charlotta Ingvarsdotter, som såg till att han fick en mycket fin ålderdom!!

Gipi 1975-1995 e Gibraltar-Piaff

Dressyr träning på Tippen i Fiskebäck en tidig höstmorgon

Efter Gipi blev det paus ett antal år. Jag red andras häster ett tag, men.... Har man haft häst en gång kan man inte riktigt släppa taget.

Så numer har jag och min sambo Jan som delar mitt intresse fyra hästar, och en ranch - Greyboo Ranch.

Astrid är en American Paint Horse, ett svart/vitt tabiano sto som är fött 1999, och heter egentligen Rock A Barbie-Doll LB. Hon är 153 cm hög, men desto bredare, hon är av "stock-typ" dvs ranch häst modell. Astrid hade en hel del problem som ung, men det verkar ha stabiliserat sig. Vi rider henne alla tre, men mest är det nog Janne som rider henne. De är näst intill ökända i grannskapet, som "cowboyen som rider i hatt och hans fläckiga häst".

Astrid fick föl 2003 med en mycket meriterad Quarter hingst - Crimson Catalyst, fölet heter Catalenas Paliboo, eller "Bosse" och är en Palomino färgad valack, registrerad som en solid paint (American Painthorse utan vita fläckar). Bosse såldes 2009 till Kristina i Falun.

Vår andra häst är en American Quarter född 2006, import från Tyskland. Han heter Blue Fairy King, kallas Freddy och har en ganska speciell färg - Blue Roan, eller svart konstantskimmel på svenska. Han är otroligt mjuk och snäll. Han är till 86 % foundation blod och av reining modell, liten kort och snabb i vändningarna. Freddy är i första hand Monicas ridhäst sedan vi sålde Bosse 2009.

Astrids andra föl från 2009 tillsammans med Freddy, är en blue roan tabiono valack som heter Kentycky Boowling Star, kalls för Boowling. Namnet fick han efter det att han föddes mitt under en bowling match. Hela stallet var i Lerum , men som tur var fanns det folk i stallet som kunde konstera att fölningen gick bra och vi kunde bara via hemsidan och vår webkamera följa utvecklingen. Han är född tidigt på året i januari, så vid det här laget är det en stor och välväxt 1 åring.

 


Janne & Astrid 2007


Freddy 2009

Boowling 2009

 

© S*Royal Imp's 2001
Senast ändrad 2010-07-10