Standard

 

 

 

FIFEs officiella standard för NORSK SKOGKATT

Generellt
Storlek - stor

Huvud
Form - triangelformat, med alla sidor lika långa;
med god höjd sett i profil; pannan lätt rundad; lång, rak profil utan brott i linjen (inget stop)
Haka
- kraftig

Öron
Form - stora, breda vid basen, spetsiga; med lodjurstofsar och långa hår i öronen
Placering - högt och öppet, så att öronens yttre linjer följer huvudets linjer ner till hakan

Ögon
Form - stora och ovala, öppna, lätt snedställda, Uttryck alert uttryck

Färg - alla färger tillåtna oavsett pälsfärg

Kropp
Struktur - lång, kraftigt byggd; kraftig benstomme
Ben- kraftiga, höga ben; bakbenen högre än frambenen
Tassar- stora, runda, i proportion till benen
Svans - lång och buskig, skall nå åtminstone till skulderbladen, men önskvärt är att den når till nacken

Päls
Struktur- semilång. Den ulliga underpälsen täcks av en vatten avstötande överpäls. Dessa långa, grova och glänsande hår täcker ryggen och sidorna. En full pälsad katt har skjortbröst, en full krage och byxor.
Färg - alla färger är tillåtna, inkluderat med vitt, utom maskade varianter, choklad, lila, kanel (cinnamon) och fawn. Alla mängder av vitt är tillåtet, t.ex vit bläs, vit medaljong, vitt bröst, vitt på magen, vitt på tassarna etc.

Fel
Generellt - för små och klent byggda katter
Huvud - runt eller fyrkantigt huvud, profil med brott (stop)
Öron - små öron, för brett placerade, för tätt placerade
Ben - korta ben, tunna ben
Svans - kort svans
Päls - torr päls, knutig (tovig), för silkig

Poängskala
Huvud form, nos, profil, käkar, tänder, haka 20 poäng
Öron form, storlek, placering 10 poäng
Ögon form, uttryck 5 poäng
Kropp form, storlek, benstomme, ben, form på tassar 25 poäng
Svans längd, form 10 poäng
Päls kvalitet, textur, längd 25 poäng
Kondition 5 poäng

SUMMA 100 poäng

 

HISTORIA

Skogkatten har funnits i århundraden. Riktigt när den kom vet ingen, men den tros härstamma från angorakatter som kom med sjöfararna omkring år 1000. Från dessa har Skogkatten funnits kring gårdarna, sökt skydd i ladugårdarna och fångat möss och andra djur, detta tämligen hårda liv formade dem till en sund och robust katt.
I Norska skolböcker från 1912 finns den omskriven. Skogkattens finns också avbildad på ett självporträtt av den Norske målaren Olaf Gulbransson, som är gjort omkring år 1910. I olika texter omnämns den som "Trollkatta" eller "Hulderkatten".
Under 1938 blev Skogkatten accepterad i Norge som en egen ras, men avelsarbetet och ras godkännandet kom av sig under de fasansfulla krigsåren som följde. Först under 1960 talet togs Skogkatten upp på allvar igen, och ett stort avelsprogram startade. Först 1977 hade man samlat tillräckligt med dokumentation för att få rasen godkänd internationellt hos FIFE. För att skapa en god avelsbas i Norge fick först 3:e och 4:e generationen exporteras ur Norge. Sverige fick sin första Skogkatt 1977 och USA som andra land 1979. Värt att notera, i Norge står Skogkatten på Handelsdepartementens lista över exportvaror!!

TEMPERAMENT OCH KARAKTÄR
Naturen har skapat den till den katt den är, därför är det en sund kattras som nu inte enbart avlas för "mänsklig fägring" utan för kattens naturliga överlevnad.

Pälsen är "Semi långhår" (halv lång hårig) till längden och består av två sorters hår strån. Värmande underhår och vatten avstötande täckhår. Pälsens färg eller mönster har mindre betydelse, den finns i alla tänkbara varianter (med undantag av simaes maskning) mängden vitt har heller ingen betydelse. För naturen bryr ju sig inte om färgen på pälsen eller hur mycket vitt katten har. Pälsen skall värma och håll katten torr.

Det som är karakteristiskt för en Skogkatt är nog den stora lejonkragen och tofsarna på öronen. När pälsen är fullt utvuxen, oftast vintertid, får den även yvigt skjortbröst, långa nickers på bakbenen, en ordentlig plym på svansen, tofsar i öronen och under tassarna, medan övriga kroppen har kortare päls. Under våren och sommaren fäller katten av och blir nästan helt kort hårig, det är endast svansen som visar att katten är en "semilånghårskatt".

Pälsen är mycket lätt skött och tovar sig sällan, tack vare den speciella päls kvaliteten. Normalt sett räcker det med att komma pälsen en gång i veckan, under fällnings perioden kan man dock behöva hjälpa till lite oftare, för att undvika tovor.

Den Norska Skogkatten är storvuxen och muskulös med lång kropp och höga ben, där bakbenen är högre än fram benen. Den rör sig enormt smidigt och är en duktig klättrare, med grova och kraftiga klor. Katter klättrar normalt sett ned för ett träd med huvudet uppåt, men inte Skogkatten. Träd forceras utan problem, till och med nedåt med huvudet före..

Katterna växer ganska långsamt och är oftast färdig vuxna runt 3 års ålder. En fullvuxen han katt kan väga mellan 6-10 kg. Någon liten "knäkatt" är det inte, fast de gärna vill… Honorna blir något mindre och väger ca 3-6 kg.

Temperamentet på Skogkatten kan man nog närmast beskriva som en godmodig katt. Den är inte påflugen eller efterhängsen på människor. Den finns däremot runt omkring dig och kontrollerar vad som händer, och talar tydligt om när den vill att du skall ägna dig åt den. Skogkatten är mycket sällskaplig, kärvänlig och tillgiven sin ägare. Liksom alla andra katter har varje Skogkatt sin stora personlighet. Den är även lekfull och intelligent och småpratar gärna utan att för den skull vara högljudd.

Jag tycker att Norsk Skogkatt är en underbar ras och precis som en katt skall vara.
Sällskaplig, barnvänlig, orädd, lättskött, går bra med andra djur och dessutom är den vacker att titta på. Kan man begära mer?

Om du vill träffa en eller flera Norska Skogkatter är du välkommen att göra ett besök i mitt katteri S*Royal Imp's, eller komma förbi och bara prata katt en stund. Jag bor på en gård 3 mil nord/ost om Göteborg i Gråbo.
Jag har fött upp Norska Skogkatter sedan 1993, så hör finns katter i olika åldrar och kattungar till salu med jämna mellanrum.

Välkommen!!
Monica

I Sverige finns en intresse organisation för Norsk Skogkatt. Dit kan man vända sig om man vill veta mera eller höra var det finns kattungar till salu
Skogkattslingan http://Skogkattslingan.com


 

   

 

 

© S*Royal Imp's 2001
Senast ändrad 2002-11-28